Budapest gasztro fesztivál

 

Idén is újra megrendezik a hazai gasztronómia legmenőbb fesztiválját, amely a Gourmet fesztivál 2019 Budapest nevet kapta. A fesztivál idén már nem csak Magyarországról híres ételeket és vendéglőket mutat be, hanem túllép az ország határain és a környező régiók legjobb éttermeiből is bemutat néhányat, valamint meghívja a külföldi országok legjobb sztárséfjeit is. A Gourmet fesztivál jelenleg a legátfogóbb és legszínesebb gasztro fesztivál hazánkban, de talán kijelenthető, hogy az egész régióban is. Minden évben több kiállító képviseli hazánkat, de idén minden eddiginél több változatos, finom, ízletes, és izgalmas étel kerül terítékre, amelyeket kötelező lesz megkóstolni az érdeklődőknek. A változatos kínálatban nagyon könnyű lesz elveszni, főleg akkor, ha valakinek nincs konkrét elképzelése arról, milyen ízeket, különlegességeket szeretne kipróbálni. Idén a Millenáris parkban kerül megrendezésre a fesztivál május 16-19-e között.

Nézzük meg milyen fantasztikus programokkal készültek idén a szervezők az érdeklődő közönségnek. Talán azzal kezdeném, hogy a főzést, az ínyenc ételek kóstolását sosem lehet elég korán elkezdeni. Éppen ezért ezen a fesztiválon is gondoltak a gyerekekre is, hogy ők is jól érezhessék magukat. Az Ínyencház főzőiskola 6-14 éves kor között várja a gyerekeket, pénteken 15:00-19:00 között, szombat és vasárnap pedig 12:00-19:00 között. Amelyik gyermek szereti a hasát, szeret enni és van egy minimális érdeklődése is az ételek elkészítése iránt, már ebben a korban segíthet megszeretni a konyhaművészet trükkjeit. Ebben a szentendrei Ínyencház főzőiskola csapata fog segíteni az érdeklődő gyerekeknek. Lesz egy kis lehetőség különböző kenyerek elkészítésére, és a rá való ízletes krémek elkészítésében is szerezhetnek egy kis gyakorlatot. A programra a jelentkezés helyszíni regisztrációhoz kötött.

A Kerek Perec Gasztronómiai Játszótér abban segít a 2-11 éves gyerekeknek, hogy bepillantást nyerhetnek egy felszolgáló, egy szakács és egy cukrász munkájába. Ez igen érdekes tevékenységet ígér. A program keretében a gyerekek egy vidám étteremben tudhatják meg például, hogyan kell szépen megteríteni egy asztalt. Segíthetnek a séfnek finom szendvicseket tervezni, és a cukrászok édes világába is belekóstolhatnak. Pénteken 14:00-20:00 között, szombat és vasárnap pedig 11:00-20:00 lesz lehetőségük a kis vendéglátósoknak. A legkisebbekre is gondolva lesz izgalmas játszóház, ahol minden a konyha és az ételek körül zajlik majd, ugyanabban az időpontokban.

A gyerekek után nézzük, mit kínálnak a felnőtteknek a fesztivál keretében. Lesz a programok között Paprika pop-up főzés. Itt pénteken halászlevet, szombaton csülökpörköltet, vasárnap pedig velős-csülkös pacalt készítenek majd a különböző éttermek séfjei. Erre a programra regisztráció és jegyvásárlás a helyszínen lehetséges, a Paprika pop-up 88. számú házában.

Lesz workshop természetesen, ahol az első délután, május 17-én a briós tészta elkészítését sajátíthatják el a látogatók, megtanulhatják hogyan kell dagasztani, hogyan gazdagíthatják a tésztáját és azt is, hogy milyen sokféle alakban lehet megformázni, 15:00 kezdettel. Másnap, május 18-án fél 1-től a sóvirág, azaz fűszeres-virágos sók készítése lesz terítéken. Egyedileg készíthetnek saját fűszersót maguknak vagy akár a családjuknak és barátaiknak. A workshopot játékkal és egy kis tanulással, fűszernövény ismerettel kezdik, majd ezek után kezdhetik az egyedi fűszersó keverékek összeállítását, amihez több mint 20 különböző fűszernövényből és ehető virágból válogathatnak. Az egyedileg elkészített különleges sóvirágot egy üvegben vihetik haza. Fél 3-tól a szaftos húsok, a sültek és a grill ételek világába kalauzolják el a látogatókat, és megtanulhatják a tökéletesen elkészített húsok, sültek titkát. Fél öttől elleshetik az autentikus kimchi, ami egy csípős és fűszeres, savanyított zöldség, készítésének a módját, és az eredményt haza is vihetik. Ezután fél héttől a kövesmalmi rozs, tönköly, búza és alakor lisztekből készült kenyereket kóstolhatnak és süthetnek is egyaránt. Több érdekességet megtudhatnak a kovászos kenyérsütés folyamatáról és a teljes kiőrlésű lisztek sajátosságairól is. A zárónapon, május 19-én, a kovászolás rejtelmeit, a gluténmentes étkezéssel és főzéssel kapcsolatos titkokról, praktikákról tanulhatnak meg fontos dolgokat, hogy ne kelljen lemondaniuk a finom ízekről a gluténmentes táplálkozás esetében sem. A workshop program zárásaként egy igazi kuriózum kerül ismertetésre, hogy hogyan kerül a sör a süteménybe. Ez igazán méltó zárás a workshop programjának, amelyet egy igazi torta szakértő segítségével tudhatnak meg.  

Természetesen a Gasztro színpadon is dübörögni fognak a programok. Május 17-én 16 órától már várják az érdeklődőket egy csípős kezdéssel, ugyanis díjnyertes chilikről lesz szó a kiskerttől a világsikerig.  A fűszernövényeket meg is lehet majd kóstolni, de ezt csak a bátrabbaknak ajánljuk. 17 órától a Martini márkanagykövete három izgalmas koktélt fog készíteni. A kiváló alapanyagok és a kreativitás is fontos, a magas minőségű gasztronómiai élményhez, és ezt egy kóstoló keretében a közönségnek is be fogják bizonyítani. 18 órától Albánia legjobb éttermének megalapítója két helyi különlegességet készít, ráadásul mellé egy olívalevélből készült teát is felszolgál majd. 19 órától egy bécsi két Michelin-csillagos étterem séfje mutatkozik be. Ha nem kóstoltak még két csillagos ételt, akkor most itt lesz a lehetőség, hiszen az étterem egyik emblematikus ételét fogja elkészíteni és kínálni a nézőknek. Ezzel zárul az első délután programja.

A második nap, május 18-án szombaton a pesti belváros egyik legjobb péksége lesz az első, ahol kizárólag helyben sült, adalékmentes és kiváló minőségű pékárukat sütnek. A tulajdonos beszél a valódi kézművességről, miközben kamut lisztből és kovásszal fog elkészíteni kóstolásra egy remek focacciát. Utána egy ősi magyar desszert elkészítése mellé lesz barna sörös keksz, de angus marhából is készül majd egy remek fogás. Az ételek mellé desztillált hangyákból, ami igen különlegesen hangzik, készült sört lehet majd kóstolni, amelynek receptjét is megismerhetik majd. Ezek után a népszerű főzőműsorból ismert gyerekekkel főz majd közösen a Platán étterem séfje. Az egyedi tortáiról és desszertjeiről ismert Horváth Alexandra, műhely titkokat oszt meg, és közben a mai trendeknek megfelelően, de művészi módon díszit fel két tortát, amelyet persze kóstolni is lehet majd. Az ázsiai konyha kedvelőinek szó esik a pikáns glézről, a deaktivált élesztő krémről, karbonizált zöld almáról, Dashi zseléről, és az umami ízhatásról is, amiket mindenkinek érdemes lesz megkóstolnia! Először lép színpadra tengerentúli Michelin-csillagos séf, egy szöuli művészséf, aki elárulja hitvallását, és egyik ikonikus ételét, a black food-ot is elkészíti. A nap zárásaként a Twins Garden ikerséfjei arra vállalkoztak, hogy a helyi alapanyagokért való rajongásukat a lehető legkifinomultabb formában másokkal is megosszák.

Május 19-én, a croissant, vagyis a kovásszal és sok vajjal készülő leveles tészta rejtelmeibe avatják be a nézőket, amit természetesen meg lehet kóstolni! Közvetlenül utána az osztrák gasztronómia egyik fenegyerekének előadásából kiderül, hogyan inspirálta a francia konyha a hagyományos burgenlandi ízek felfrissítésére, és egy tormás húst fog elkészíteni sörrel. Elég bizarr kompozíció. Ha már sör, akkor ezek után erről a témáról beszélget majd néhány remek sör mellett Szilva János, a Borsodi Sörgyár igazgatója és Bart Dániel, söríró és a kisüzemi sörfőzés szakértője, miközben Varga Dani, az Aum Étterem séfje készít a sörökhöz passzoló ázsiai ételt. A mangalica igen kedvelt lett hazánkban is, így erről a témáról beszélgetnek Fekete Zsóka mangalica tenyésztő és Tóth Szilárd séf, miközben főznek is természetesen. Jeremy Salamon előadása következik, aki egy magyar származású fiatal séf, minden bizonnyal ő lesz a magyar konyha szenvedélyes és hiteles amerikai hangja. Friss, kreatív ötleteiből ad ízelítőt és kóstolót. Ezután a Bocuse d’Or magasan rangsorolt világversenyén előkelő helyen végző magyar csapat több ételt is elkészít a nézők kedvéért, miközben a versenyről mesélnek. A Szent Jakab kagyló, szemesi zöld spárga, tojássárgája ravioli és pastis szósz, igazán méltó befejezést ad a Gasztro színpad programjainak. A záró procedúra keretében pedig a közönségszavazatok és egy szakmai zsűri döntése alapján kiválasztják és elismerik a fesztivál legjobb kiállítóit és ételeit, amelyen közös koccintással köszönik meg a kiállító éttermek fantasztikus munkáját.

A Rendezvény nyitvatartása: május 16. csütörtök: 17.00 – 23.00. május 17. péntek: 12.00 – 23.00. május 18. szombat: 11.00 – 23.00. május 19. vasárnap: 11.00 – 23.00 között. A napijegyek 4.600 Forintba kerülnek.

Mit kívánhatnánk mást erre a fesztiválra, mint jó étvágyat és jó szórakozást.