Akár a beszerelésnél, akár meghibásodás esetében szerelőt kell hívni hozzá és kezdődik a fejtörés, hogy honnan válasszanak szakembert, vagy mennyi idő alatt fog tudni kiérkezni a szervizelés elvégzéséhez. Mert, hogy ezekhez a klímaberendezésekhez csak és kizárólag szakembert szabad hívni bármilyen szervizeléshez. Ma már csak olyan munkatársakat alkalmaznak a szervizeléssel és beszereléssel is foglalkozó kereskedők, akiknek megvan az erre szakosodott végzettségük, és akik rendelkeznek a Nemzeti Klímavédelmi Hatóságnál regisztrációval. Így megfelelően képesített szakemberekkel végzik el a munkát. A képesítés nélküli és nem regisztrált szerelők nem végezhetnek sem légkondicionáló telepítést, sem szervizelést vagy karbantartást, sőt még egy gáztöltést sem!  Klíma Budapest és környéki településein klímaszerelés akció.

Ellenben a klímaszerelést minden esetben a készülék kiválasztása előzi meg. Egy profi kereskedő segít a vásárló igényeinek és az ingatlan adta lehetőségeknek legmegfelelőbb klíma készülék kiválasztásában, valamint a szakszerű beszerelésében is. Ez nem is olyan egyszerű feladat, ha megfelelő teljesítményű és esztétikailag is a környezetbe illő légkondicionáló berendezést szeretnének. Sajnos, még Budapest frekventáltabb körzeteiben is találkozhatnak az adott helyiséghez képest túlságosan kis teljesítményű klímákkal. Ezen kívül a nem megfelelően megválasztott klímaberendezés típusából adódó problémával is, amikor kevéssé esztétikusan kerül beszerelésre a készülék.

Az ilyen jellegű problémák nem a klímaberendezések árától és minőségüktől függenek, vagy attól, hogy Budapesten veszik-e meg vagy nem, hanem a legtöbb esetben a megfelelő tájékoztatás hiánya miatt lépnek fel.

Klímaszerelés alkalmával mindig profi és szakképzett szerelővel dolgozzanak!

A Budapesten való szerelés sok esetben a kültéri egységek elhelyezésének a problémai miatt eléggé nehézkesek. A szabályok mindenhol másképpen változnak mind önkormányzatonként, mind kerületenként eltérőek lehetnek. Meg kell említeni, hogy a műemlék jellegű épületekben fokozottan figyelnek a homlokzatok eredeti állapotának a megtartására. A belső udvarok mindig egy jó megoldást kínálhatnak, de minden esetben fontos a környező szomszédok véleményét kikérni, és lehetőség szerint az engedélyezéshez, ezt aláírás gyűjtésével kell dokumentálni.

Nemcsak a kültéri, hanem a beltéri egységek elhelyezését is jól át kell gondolni a klímaberendezések beszerelése előtt, akár a belmagasság vagy az oldalfalak vastagsága miatt is. Egy normál belmagasságú ház esetében a légkondicionáló belső berendezése felett nagyjából 10 cm van a mennyezetig. De Budapest belvárosában az átlag belmagasság jóval nagyobb, mint egy átlagos lakásban. Előfordulhat akár az 5 méteres belmagasság is, ezért egy ilyen belvárosi lakásban ez lényegesen több is lehet. A legoptimálisabb működés és kihasználtság elérése érdekében, a készüléket nem a helyiség felső sávjában szeretnék jól működtetni, bár galériás szobákban még ez is előfordulhat, hanem az alsó 2-3 méterben, ahol napközben tartózkodnak. Ráadásul így rengeteg felesleges energia felhasználásától kímélik meg magukat, védik pénztárcájukat és klímaberendezésüket is egyaránt.

A klímaszerelés egy több lépésből álló folyamat. A klímaszerelés előtt minden esetben egy helyszíni felmérést kell elvégezni, ahol megvizsgálják az ingatlan kínálta lehetőségeket és a megrendelő, a vásárló elvárásait. Elsőként az alapvető előkészületi és ellenőrzési feladatokat kell felmérni és előkészíteni. Ez kiemelten fontos abból a szempontból, hogy a klímaberendezés hosszútávon a rendeltetésének megfelelő módon működjön, és minimalizálható legyen a későbbiekben az esetleges meghibásodása. Az esztétikai elhelyezés is egy fontos kérdés, elengedhetetlen, hogy a megrendelő igényének megfelelő megoldás szülessen! A felmérés alkalmával kialakul, hogy milyen légkondicionáló készülékeket telepíthetnek az aktuális helyiségbe, amelyek a legjobb megoldást tudják nyújtani.

Erre ajánlatokat fog tenni a kereskedő a megrendelőnek.

A beszerelés alkalmával a szakemberek véglegesítik a kültéri és a beltéri egységek pontos helyét, a klímaberendezéseket összekötő rézcsövek és az elektromos vezetékek útvonalát, valamint a kondenzvíz elvezetését és az elektromos betáplálás kiépítését is. A véglegesítés és az egyeztetés után megkezdődnek a beszerelés munkálatai.

A klímaszerelés folyamatában az első lépésben a beltéri egység vagy egységek alaplapjait rögzítik fel a falra. Következő lépésben a rézcsövek és elektromos kábelek útvonalának a kiépítése következik. Ezt legtöbb esetben egy úgynevezett dekorcsatornában történik.

A manapság legnépszerűbb és legkedveltebb split, vagyis másnéven osztott klímaberendezések felszerelésénél, a falak áttörését követően a kültéri egység megerősített és rezgéscsillapított fali tartókonzolját szerelik fel arra a helyre, amelyet előzetesen leegyeztettek a megrendelővel.

Legtöbb esetben ez nagyságrendileg körülbelül 3-4 méteres külső szerelési magasságig történik. A beltéri és kültéri egységeket sem szokták 3-4 méternyi távolságnál messzebbre tenni egymástól, hiszen minél hosszabb a csövezés útja, annál inkább veszíthet a berendezés a működésének a hatékonyságából. Másrészről általában ez az a hosszúság, ameddig a beszerelés az árba is beletartozik, minden ezen felüli szerelési munkálat plusz költségekkel járhat. Az ennél magasabbra tervezett kültéri egységek kihelyezése létráról csak nagyon ritka esetben oldható meg, azokban az esetekben más megoldást kell keresni.

A klímaszerelés következő lépcsője a légkondicionáló berendezés beltéri és kültéri egységeinek a kalorikus vegytiszta és szigetelt rézcső párjának az összekötésével folytatódik. A kondenzvíz gravitációs vagy a kondenzvíz-szivattyús elvezetése után az elektromos betáplálás kiépítése következik. Ehhez a tevékenységhez a megrendelőnek biztosítania kell egy 230 V-os fali csatlakozó aljzatot. Esetlegesen ez a lépés megtörténhet még egy szakaszoló kapcsolóról is, ritkább esetekben. Az aljzatot akár már előre is kiépíthetik a klímaberendezések áramellátásához. Sok esetben előfordulhat, hogy a kültéri egység kapja meg az elektromos betáplálást, ezért, ha előre ki akarják építeni, előtte mindenképpen egyeztessenek szakemberrel.

Amikor már a beltéri és kültéri egységek felszerelése is elkészült és a csővezetékek is behúzásra kerültek, akkor a csövek és a kábelek összekötése következik, majd a gép és a csőrendszer vákuumozására és a hűtőközeggel való feltöltésére kerül sor. A klímaszerelés megkezdésekor a kültéri egység már tartalmazza a hűtőközeget, ellenben ez a mennyiség csak egy kisebb rendszer csővezetékeibe elegendő, így sok esetben a csövek hossza miatt meg kell oldani az utántöltést is a hatékony működés elérése érdekében. A kalorikus kör kialakítása után elektromosan is összeköti a készülék kültéri és beltéri egységeit a klíma beszerelését végző szakember. Végül beköti a hálózati tápellátást biztosító vezetékeket is. Ha minden művelettel precízen elkészült és kellő odafigyeléssel leellenőrzött minden bekötést, akkor a klímaberendezést egy próbaüzemmóddal el lehet indítani. Ennek a működési tevékenységnek a folyamatát minden esetben nyomásmérő műszerekkel kötelezően ellenőrizni kell, hogy a berendezés teljesítménye és a működése is egyaránt, akár nagyobb terhelés esetén is megfelelő legyen. A beszerelés és aktiválás után érdemes a karbantartás és a kötelező tisztítások folyamatát is átbeszélni a szakemberrel, hogy megőrizzék a klímaberendezésük működésének a hatékonyságát és megnöveljék az élettartamát a saját érdekükben.

Ezen kívül bármilyen meghibásodás esetében érdemes ugyanazt a szakembert hívni, aki a beszerelést is elvégezte és arra is figyelni kell, hogy főszezonban Budapesten is nehéz klímaszerelőt találni, a hatalmas kereskedői és szerviz kínálat ellenére. Budapesten akár kerületekre is lebontva találhatnak klímaszerelőt, és mindenképpen érdemes tájékozódni a weboldalakon is. Vannak Non-Stop 0-24 órás gyorsszolgálatok is, akik Budapest egész területén vállalnak szerelési munkákat. Itt természetesen a kiszállási díj és a sürgősségi díj is felszámolásra kerülhet, annak függvényében, hogy melyik kerületben kérik a szervizelést. 

Mielőtt kiválasztják a megfelelő, gyors, precíz, megbízható és szakszerű szervízt, előtte mindig tájékozódjanak és hasonlítsák össze a kínált szolgáltatásokat és azok árait.