„Színház az egész világ” – így szól a világhírű mondás. Ha nem is az egész világ, de Budapest mindenképpen nevezhető színházi városnak, hiszen sok szép, híres, és régre visszanyúló történelmi múlttal rendelkező színház található a fővárosban. Vannak régebben épült színházak, vannak felújítottak és vannak olyan színházak, amelyek nem olyan régen épültek.

A klasszikus színházak mellett van a fővárosban bábszínház, emellett pedig egyre népszerűbb az úgynevezett dumaszínház, amely leginkább csak a nevében hasonlít a többihez, ugyanis itt humoristák lépnek fel és a saját repertoárjukból szórakoztatják vicces történeteikkel a közönséget. Természetesen ettől függetlenül kiváló szórakozási lehetőséget kínál ez a program is, csak nem a kulturális, klasszikus színházi előadásra kell gondolni. 

Nemzeti Színház

Budapest nagyobb színházai közé tartozik a Nemzeti színház, amely komoly történelmi múltra tekint vissza.Az első Nemzeti színházat 1837-ben nyitották meg, a Pesti Magyar színház viselte ezt a nevet egészen 1908-ig.

Ettől az évtől ugyanis a Népszínház épületében tartotta már előadásait a Nemzeti színház társulata. 1964-ig játszott itt a nemzeti színház, majd a metró építése miatt lebontották az épületet egy évvel később. Ezután két évig a Nagymező utcában, majd egészen 2000-ig az átépített Magyar színházba költözött. Két évig nem volt társulata a Nemzeti színháznak, majd 2002. március 15-én átadták a mára nemzeti jelképpé és szimbólummá váló új Nemzeti színházat, a Duna partjánál, a Művészetek Palotája mellett. Azóta is rendületlenül működik, és fantasztikus előadásokat tekinthet meg a közönség.

Honlapja: nemzetiszinhaz.hu

Kép forrás: utazzitthon.hu

Vígszínház

A Vígszínház 1896-ban épült és azóta is őrzi lenyűgöző hangulatát. Itt született meg a huszadik századi korszerű magyar színjátszás.

Ma már három játszóhellyel is rendelkezik, és akár 1700 ember is szórakozhat egyszerre az előadásokon.

A Vígszínház hű marad a hagyományaihoz, és továbbra is minden korosztály számára kínál színdarabokat, előadásokat, így megőrizve a 21. században is a népszínház egyre inkább elfeledett hagyományát. A Vígszínház a 13. kerület szívében, a Szent István körút 14 szám alatt található.

 Honlapja: http://vigszinhaz.hu/

Kép forrása: Jegy.hu

Madách színház

A Madách színház ma is működő konstrukciója 1954-ben született meg. Ekkor a Madách téri színházat a Madách Színház Kamaraszínháza néven a Madách Színházhoz csatolták. Ezelőtt számos más színházi vállalkozás is kísérletezett ezen a néven.

1961-ben költözött a mai helyére, amely az Erzsébet körút 29-33 szám alá esik. A színház egy úgynevezett repertoárrendszerben működik, és egyszerre több nagy musicalt is tart a műsorán. Ezek a darabok általában több éven keresztül láthatók, több száz alkalommal. Ezeknek a műveknek a bemutatása döntő többségben, önálló rendezésben, önálló művészi felfogásban, színházi nevén non-replica előadásban kerül bemutatásra a közönségnek. A Madách színház nemzetközi hírű, siker és elismertség övezi. Évente több, mint 300 előadást nézhet meg a közönség.

Honlapja:  http://www.madachszinhaz.hu/

Kép forrás: faninfo.hu

Pesti színház

A Pesti színház az 5. kerület Váci utca 9 szám alatt található.

Ez a színház 1967 óta a Vígszínház kamaraszínházaként működik, a társulat megegyezik a Vígszínház társulatával, és 538 nézőt tud befogadni.

 színház műsorán szinte minden műfaj megtalálható, zenés játékok és gyerekelőadások, természetesen a vígjátékok mellett, a tragédia műfajában is tartanak előadásokat.

Honlapja: http://vigszinhaz.hu/a_szinhaz/a_pesti_szinhaz.php

Kép forrás: Jegy.hu

Thália színház

A Thália színház története 1961 óta íródik. 1996 márciusától kezdve befogadó színházként működik, és 1996 és 1998 között teljesen felújították a színházat. A rekonstrukció ideje alatt a Madách Színház és a Fővárosi Operettszínház, s néhány bemutatója számára a Magyar Állami Operaház is kibérelte a Thália színházat.

A színház ad otthont a Budapesti Őszi Fesztiválnak, a Budapesti Tavaszi Fesztiválnak, valamint itt rendezik meg az Országos Színházi Találkozó rangos rendezvényeit is. A színház tökéletesen alkalmas díjátadásokra, gálaműsorok megrendezésére, elegáns játszóhelye biztosítja a kellemes helyszínt és a csodálatos hangulatot egyaránt. Több műfajban is láthatnak előadásokat a színházban, a modern produkciók mellett népszerűek a színvonalasan szórakoztató színjátékok is, és a bemutató előadások is mindig nagyon sikeresek a közönség körében. A Thália színház a 6. kerületben, a Nagymező utca 22-24 szám alatt található.

Honlapja: thalia.hu

Kép forrás: Koncert.hu

Erkel Színház

Az Erkel Színház Népopera néven 1911. december 7-én nyitotta meg kapuit.

Sokáig a főváros legnagyobb fedett színháza volt.

2007-ben bezárták és felújították, 2013-ban adták át a varázslatosan felújított színházat a névadó Erkel Ferenc születésének kétszázharmadik évfordulója alkalmából. Azóta is az Operaház teljes jogú és értékű testvérszínházaként működik. Az Erkel színház a 8. kerület, II. János Pál pápa téren várja színvonalas előadásaival a közönséget.

Honlapja: opera.hu

Kép forrás: Jegy.hu

Budapesti Operettszínház

A Budapesti Operettszínház a főváros egyik kiemelkedő színháza, hiszen Budapest, csak úgy, mint Bécs, az operett fővárosa. A legmagasabb színvonalat megőrizve, odafigyelve a hagyományőrzésre, ezt a csodálatos műfajt új ízekkel is megfűszerezik fantasztikus előadásokkal.

1923-ban úgy döntött a főváros tanácsa, hogy az operett kapjon saját otthont. A Fővárosi Operettszínház megnyitásával a magyar fővárosban is megkezdődött az “ezüst operett” korszaka – a műfaj a Népszínház és a Király Színház után új, végleges otthonra talált. Évente majdnem 500 előadást nézhet meg a közönség, ami azt jelenti, hogy közel 400 ezer embernek kínál csodálatos élményt, amely egyedülálló Magyarország színházai között. Az Operettszínház a 6.kerületben, a Nagymező utca 17 szám alatt található.

Honlapja: operett.hu

Kép forrás: Hirado.hu

József Attila színház

A József Attila színház 1955-től viseli ezt a nevet, előtte a Magyar Néphadsereg színháza volt, majd Déryné színpad néven operetteket játszottak benne, majd később egybeolvasztották a neveket.  Az épületet eredetileg művelődési háznak szánták, és 1956-ban lett önálló színház.

 Több jelentős átépítésen is átesett az épület, 2017-ben pedig az épület belső tereit és homlokzatát is felújították. A József Attila Színház kiemelt figyelmet fordít a határon túli magyar színházak budapesti vendégjátékaira, és kiemelt figyelmet fordít a fiatalabb korosztály megszólítására. A József Attila színház a 13. kerületben, az Árpád hídnál, a Váci út 63 szám alatt található.

Honlapja: jozsefattilaszinhaz.hu

Kép forrás: 7ora7.hu

Radnóti színház

A Radnóti színház 1985-ben alakult, a korábbi Irodalmi Színpad helyén. A 230 fő befogadására alkalmas színházban, a magyar színjátszásnak szinte minden ismert színésze és rendezője megfordul már.A színház műsorán a legkülönfélébb stílusú, kortárs és klasszikus, külföldi és magyar darabok kerülnek bemutatásra.

A Radnóti ma már nem csak egy színház, hanem egy felépített brand, amely garantálja a közönség számára a magas szakmai színvonalat. A színházi darabok előadása mellett, már rendszeressé váltak a szakmai beszélgetések és közönségtalálkozók is. A színház a 6. kerület Nagymező utca 11-ben található.

Honlapja: radnotiszinhaz.hu

Kép forrás: EST.hu

Karinthy színház

A Karinthy színház a rendszerváltás előtt alakult meg. A színház megnyitása nagy társadalmi és művészi visszhangot váltott ki.

A Hököm Színpad néven létrejövő új színházi forma, a régóta vágyott és addig vajúdó színházi struktúraváltás első hírnöke lett.

 Nevéhez méltón, természetesen rendszeresen játszik Karinthy műveket, de a nagyközönség igényeit figyelembe véve nagysikerű, ám mindig színvonalas vígjátékok is bemutatásra kerülnek. A Karinthy Színház folyamatosan helyet biztosít más együttesek bemutatkozásának is, ezzel is színesítve művészi palettáját. A színház fő célja, hogy a közönségüket új művészi kalandra hívják, és magasabb mondandók felé tereljék. A színház címe: 11. kerület Bartók Béla út 130.

Honlapja: karinthyszinhaz.hu

Kép forrás: magyarepitok.hu

Centrál Színház

A Centrál Színház a Révay utcában található, a 18 szám alatt. A színház célja az igényes szórakoztatás.

Repertoárjuk kialakításánál elsődleges szempont, hogy minden darabja öröm legyen a közönségnek.

 A társulat és a nemzet legkiválóbb színészeiként ismert vendégművészek, a rendezői kar, valamint a profi háttéremberek jelentik a garanciát, hogy a Centrál Színház minden előadáson izgalmas élményt nyújtson a szórakozásra és tartalomra egyaránt nyitott széles közönség minden tagjának.

Honlapja: centralszinhaz.hu

Kép forrás: EST.hu

Budapesti Bábszínház

Szót kell ejteni mindenképpen a Budapesti Bábszínházról is, amely nem csak a gyerekeknek nyújt fantasztikus szórakozást és élményt az előadásaival. 1949 óta működik.  A Budapest Bábszínház, jelenleg Közép-Európa legnagyobb és Magyarország legrégebbi professzionális bábszínháza.

 A színház alapfeladatának tekinti a gyermekek és az ifjúsági korosztály számára a színház megismertetését. Általában elmondható, hogy egy gyermek első színházi élménye a bábszínház. A társulat három játszóhelyen, nagyságrendileg 400 fő befogadására képes, és különböző előadásokat adnak elő a színháztermekben. Minden évben megtartják a Bábszínházi világnapot, amely keretében több helyszínen, és több ország képviselőivel is találkozhat a közönség. A bábszínház a fennállása óta, színvonalas gyermekműsorai mellett felnőtteknek készült előadásaival vált híressé hazánkban és külföldön egyaránt. A Budapesti Bábszínház a híres Andrássy út 69 szám alatt található.

Honlapja: budapestbabszinhaz.hu

Kép forrás: 7ora7.hu

Magyar Állami Operaház

 A Magyar Állami Operaház építése 1875-ben kezdődött el és kisebb megszakításokkal kilenc éven át tartott, Ybl Miklós tervei alapján. A csodálatos szépségű neoreneszánsz palota változatlan formában, immáron több, mint 140 éve várja az opera és a balett műfaj szerelmeseit, fantasztikus előadásaival.

Az épületben évente több ezer turista is ellátogat, hogy megcsodálja Budapest egyik legjelentősebb 19. századi műemlékét. Az operában a színvonalas előadások mellett ifjúsági programokkal is várják a látogatókat, valamint komoly szintű oktatást is végeznek különböző művészeti területeken, ezzel is segítve a leendő művészeket. Az operaház az Andrássy út szívében található, az épületről elnevezett Millenniumi földalatti megállójánál, amelyet az operaházról neveztek el.

Honlapja: opera.hu

A Budapesti Nyári Fesztivál keretében egész nyáron kiváló előadásokat láthatnak a Margitszigeti és a Városmajori szabadtéri színpadokon. Ezt a fesztivált hagyományosan, minden évben megrendezik.  

A nagyobb színházak mellett számos kisebb színház is található Budapesten, így bátran kijelenthető, hogy Budapest a színházak egyik fővárosa. A főváros különböző helyszínein találhatnak fantasztikus előadásokat, és a kínálat a sztenderd előadások mellett, számos újdonsággal, bemutatókkal rendszeresen bővül és változik.

Több weboldal is segíti a közönséget a színdarabok kiválasztásában.

A műsornaptárakban kedvére válogathat mindenki a budapesti színházi előadások kínálatából. Az előadásokat általában időrendi sorrendben találják meg, de a keresőkben sok különböző szempont szerint válogathatnak az előadások között.

Kiválaszthatják, hogy melyik színház előadásaira kíváncsiak, beírhatják a konkrétan keresett előadás címét, és válogathatnak kedvükre a műfajok között is. A jegyvásárlás gombra kattintva az adott előadásra vonatkozó összes információt elérhetik, és a szabad helyek függvényében megvásárolhatják a jegyüket a kívánt előadásra. Íme néhány tipp, a választáshoz:

  • programturizmus.hu

  • jegy.hu (színház fül)

  • ticket-shop.hu

  • broadway.hu/szinhaz

  • maesteszinhaz.hu

Aki Budapesten színházba szeretne menni, biztos, hogy pillanatok alatt talál a kedvére való színdarabot és az igényeinek megfelelő műfajban több előadást is. Budapest színházi kínálata változatos és bőséges, minden korosztály számára fantasztikus szórakozási és kikapcsolódási lehetőséget kínál.