Budapest terei

Batthyány tér

A Batthyány tér Budapest I. kerületében, a Vízivárosban, a Duna partján található. Fontos tömegközlekedési csomópont. A teret Batthyány Lajos miniszterelnökről nevezték el, az ő szobra is megtalálható a téren.

Határai: Bem rakpart 28., Fő utca 41., Batthyány utca 2., Markovits Iván utca 1., Fő utca 39., Bem rakpart 27.

Épületei: Erzsébet-apácák kolostora és temploma, Négy évszak ház, Fehér Kereszt fogadó háza, Vásárcsarnok, Felsővízivárosi Szent Anna-plébánia

Blaha Lujza tér

A Blaha Lujza tér Budapest VIII. kerületében, Palotanegyed városrészben található. Ez az egyik legforgalmasabb tér Budapesten. A Rákóczi út és a József körút kereszteződése mellett található. Blaha Lujzáról, a 19. század századvégi és az azt követő századeleji híres népszínművésznőről és énekesnőről, nevezték el 1920-ban, ugyanis a művésznő évtizedekig volt tagja a Nemzeti Színház társulatának, s a közelben, a Rákóczi út és az Erzsébet körút sarkán álló házban, lakott. A terület előzőleg a Népszínház utca egy részét alkotta. A teret egyik oldalról határoló Rákóczi út közigazgatási határt képez a VII. és a VIII. kerület között.

A főváros és az ország egyik legnagyobb forgalmú pontján naponta több tízezer fő és gépkocsi halad keresztül négy fő irányban. 

 

 

Clark Ádám tér

A Clark Ádám tér egy híres tér Budapest I. kerületében, a Vízivárosban. A Lánchíd budai hídfőjénél, az Alagút bejáratánál található. Nevét ezek tervezőjéről, Clark Ádám skót építészről kapta.

Fekvése

Határai: Fő utca 1. és 2., Hunyadi János út 1. és 2., Alagút, Sikló utca 1. és 2., Lánchíd utca 1. és 2., Széchenyi lánchíd.

Nevezetességek

A téren áll a „0” kilométerkő, amely – a 8-as főút kivételével – a magyarországi elsőrendű főútvonalak számozásának kezdőpontja. A térről indul a Budavári Sikló. A tér Budapest Duna-parti látképének szerves része.

Deák Ferenc tér

A Deák Ferenc tér Budapest belvárosának egyik központi tere, egyúttal a város jelentős közlekedési csomópontja. Itt találkozik az M1-es, az M2-es és az M3-as metróvonal, a felszínen pedig a Károly körút, a Bajcsy-Zsilinszky út, a Király utca, a Deák Ferenc utca és a Sütő utca. A 47-es, 48-as, 49-es villamos, illetve a 16-os és 100E busz végállomása található itt. A tér legnagyobb része az V. kerülethez tartozik, de a 6. számú ház (Anker-palota) a VI. kerület része.

Határai: Károly körút, Sütő utca, Erzsébet tér.

 

 

Dózsa György tér

A Dózsa György tér Budapest I. kerületében található, a Vár nyugati várfalának tövében. A tér közepére 1937-ben Ligeti Miklós alkotását, az első világháborús tüzérek emlékművet helyezték el, de ez a második világháborúban erősen megsérült. Ennek helyére állították 1961-ben a Dózsa-emlékművet, amiről a tér a mai nevét kapta. A szobor alkotója Kiss István.

 

Erzsébet tér

Az Erzsébet tér Budapest V. kerületében. A Bécsi utca, a József Attila utca, a Bajcsy-Zsilinszky út és a Harmincad utca határolja. Ez a pesti belváros legnagyobb zöldterülete. A pesti városfal Váci kapuján kívül alakult ki először Új tér, későbbi nevén Vásártér néven. 1858-tól Erzsébet tér, 1946-tól Sztálin tér, 1953-tól Engels tér, 1990-től ismét Erzsébet tér a neve.

A tér nevezetességei

 • Derra-ház a Bécsi utca és Október 6. utca sarkán
 • Polgármesteri hivatal, Belváros-Lipótváros
 • Kempinski Hotel Corvinus luxusszálloda
 • Óriáskerék, a Budapest Eye, 2013 nyara óta
 • Design Terminal
 • Danubius-kút

Fővám tér

A Fővám tér Budapest V. és IX. kerületének (Belső-Ferencváros) határán, a Szabadság híd pesti hídfőjénél található.

Határai: a tér a Dunától a Váci utca – Pipa utca vonaláig terjed. A házszámok 1-től 6-ig az V. kerülethez, a többiek a IX. kerülethez tartoznak.

A téren halad át a 47-es, a 47B, a 48-as és 49-es villamos a Deák Ferenc tér felé, ill. ellenkező irányba. Itt van a 83-as trolibusz végállomása is. Észak–déli irányban a 2-es villamos megállóhelye van a tér alatti aluljáróban. A 15-ös és 115-ös buszok megállnak a téren a Boráros térfelé. Az M4-es metróvonal egyik állomás itt található.

 

Hősök tere

A Hősök tere Budapest legtágasabb, legnagyobb hatású tere a XIV. kerületben, szűkebb értelemben véve a Millenniumi emlékművet jelöli. A Hősök tere az előtte fekvő Andrássy úttal együtt a Világörökség része.

Fekvése

Az Andrássy út tengelyében, a Városliget nyugati oldalánál fekszik. Budapesten ezen kívül még három Hősök tere létezik: egy Rákosszentmihályon, egy Soroksár központjában, egy pedig Rákosligeten.

Határai: Millenniumi emlékmű, Szépművészeti Múzeum, Műcsarnok, Dózsa György út

 

 

 

A téren látható szobrok:

 • középen: a Millenniumi emlékmű, az oszlop tetején Gábriel arkangyallal, a talapzaton Árpád fejedelemmel az élen. Mellette balra (Hátulról előre) TétényOndKond. Mellette jobbra (hátulról előre) Tas, Huba, Előd.
 • bal oldali oszlopcsarnok (balról jobbra): Szent István, Szent László, Könyves Kálmán, II. András, IV. Béla, Károly Róbert, Nagy Lajos. Az oszlopcsarnok tetején az Andrássy út felé néz a Munka és Jólét szobra, a másik végén pedig a Háború lovas kocsija.
 • jobb oldali oszlopcsarnok (balról jobbra): Hunyadi János, Mátyás király, Bocskai István, Bethlen Gábor, Thököly Imre, II. Rákóczi Ferenc, Kossuth Lajos. Az oszlopcsarnok tetején az Andrássy út felé a Tudás és Dicsőség szobra, a másik végén, a Háborúval szemben pedig a Béke lovas kocsija áll.

Kálvin tér

A Kálvin tér (régebbi írásmód szerint Calvin tér) egy közlekedési csomópont Budapesten az V., VIII. és IX. kerület határán.

Fekvése

A Kiskörút mentén, a Múzeum körút, a Vámház körút, az Üllői út, a Baross utca és a Kecskeméti utca találkozásánál fekszik.

Határai: Kecskeméti utca 19., Királyi Pál utca 20., Vámház körút, Lónyay utca 1. és 2., Ráday utca 1. és 2., Üllői út 1. és 2., Baross utca 1. és 2., Múzeum utca 1., Múzeum körút, Kecskeméti utca 18. A házak 1.-től 6.-ig az V. kerülethez, 7.-től 10.-ig a IX. kerülethez, a 11. szám a VIII. kerülethez tartozik.

Kossuth Lajos tér

A Kossuth Lajos tér az Országházzal együtt a magyar államiság egyik szimbolikus helye és hazánk modernkori történelmének egyik fontos tanúja, amely túlmutat fizikai határain és méltán nevezhető a „nemzet főterének”. A nemzet s a főváros főterén II. Rákóczi Ferenc lovas szobra az egyetlen, amely a vezérlő fejedelem halálának 200. évfordulós felállítása óta rendületlenül ott látható, ott van a helyén.

 1. december 11-én az Egyesült Nemzetek Oktatási, Tudományos és Kulturális Szervezete Világörökség Bizottsága felvette a világörökségi listára a Budai Várnegyedet és a pesti Duna-part Margit hídtól Szabadság hídig terjedő látképét, amelynek fontos eleme a Steindl Imre által tervezett Országház is.
 2. január 1-től a Kossuth tér Magyarország egyetlen kiemelt nemzeti emlékhelye, amelynek része az Országház épülete, a Kossuth tér, a Néprajzi Múzeum és a Földművelésügyi Minisztérium épülete is.

Fekvése

A Kossuth Lajos tér Budapesten, az V. kerületi Lipótvárosban helyezkedik el. A tér nem szabályos alakú, amely építéstörténete során mindig nehézségek elé állította a tervezőket és kivitelezőket.

Épületek: Országhár, Földművelésügyi Minisztérium, Igazságügyi Palota, Wellisch-ház,

Magyarok Nagyasszonya tér

A Magyarok Nagyasszonya tér (2016-ig: Rezső tér) Budapest VIII. kerületében, Tisztviselőtelep városrészben található, körülbelül 12 000 négyzetméteres parkot közrefogó tér.

Elhelyezkedése

A tér a Nagyvárad tér mögött található, a Szenes Iván tér, Elnök utca, Bláthy Ottó utca határolja. Korábban a mai Szenes Iván térrel együtt alkották a Rezső teret. A tér középpontjában egy park, valamint a Magyarok Nagyasszonya-templom helyezkedik el. A teret lakóházak veszik körül, valamint a Heim Pál Gyermekkórház telkének hátsó traktusa, és az Üllői út felé eső szakaszon néhány középület.

Jelentős szobrok és épületek

A tér közepén található parkban több szobor és kereszt is található:

 • az 1796-os dátumot viselő, „INRI” feliratú kőkereszt a templom épülete mellett van
 • az eredetileg a Golgota téren 1941-ben felállított kálvária és stációk szoborkompozíciót – Grantner Jenő és Szécsi Antal alkotása – 1971-ben helyezték át a templom mögé
 • 22-es szám: a Magyarok Nagyasszonya-templom – korábbi nevén: Rezső téri fogadalmi templom – 1931-ben készült el, és a tér meghatározó építményévé vált

Mátyás tér

A Mátyás tér egy budapesti köztér, mely Budapest VIII. kerületében, a Magdolnanegyedben található. A térről közvetlenül az Erdélyi, Szerdahelyi, Dankó, Koszorú, Tavaszmező, József és Nagyfuvaros utcák érhetők el.

Története

Nevét Mátyás királyról kapta 1874-ben. Eredeti neve a 19. század elején Frühlingsfeld, Tavaszmező tér volt. A tér déli oldalát 19. század első harmadában még szőlők szegélyezték.

Az első ház 1732-ben egy homokdombon épült a tér északi oldalán, tulajdonosa Fodor Márton volt, de ezt a házat már lebontották.

Mikszáth Kálmán tér

A Mikszáth Kálmán tér Budapest VIII. kerületében található.

A 19. században névtelen volt, 1900-ban Reviczky térnek hívták, majd Mikszáth Kálmán halála után – mivel élete utolsó éveiben az 1. számú házban lakott – 1911-ben kapta mai nevét. A téren álló Mikszáth-szobor Kocsis András alkotása, 1961-ben készült.

Az 1. számú ház – 1948-ig Sophianum leánygimnázium, 1953-tól 2011-ig Piarista Gimnázium, ma a PPKE BTK épülete – helyén állt Irinyi János, a gyufa feltalálójának egyik pesti műhelye. Helyén emléktábla van elhelyezve.

Oktogon

Az Oktogon Budapest VI. kerületében, a Nagykörút és az Andrássy út kereszteződésében található nyolcszögletű tér, egyben az M1-es metróvonal egyik megállója. A téren megáll és áthalad a 4-es és a 6-os villamos is, valamint a 105-ös autóbusz. Határai: Andrássy út 46. és 49., Teréz körút 69. és 72.

Örs vezér tere

Az Örs vezér tere, hivatalosan Örs vezér tér Kelet-Pest egyik nagy forgalmú csomópontja. A Kerepesi út, a Nagy Lajos király útja és a Fehér út találkozásánál. Északi oldalán a Budapest XIV., a délin Budapest X. kerületét a Kerepesi út választja el egymástól. Az M2-es metróvonal illetve a H8-as és H9-es HÉV, valamint számos busz- és trolibusz-vonal végállomása. A téren keresztülhalad több villamosjárat is

Határai: Nagy Lajos király útja 1., Örs vezér útja 2. és 1., Kőszeg utca 2. és 1., Füredi utca 2. és 1., Zalán utca 2. és 1., Kántorné sétány, Kerepesi út 82., Gyakorló köz 1. és 7., Fehér út, Bánki Donát utca 2., Nagy Lajos király útja 2.

 

 

 

 

Rózsák tere

A Rózsák tere Budapest VII. kerületében, Erzsébetvárosban, a Rottenbiller utca közelében, a Dohány utca és a Rákóczi út közötti területen található.

 • Árpád-házi Szent Erzsébet-plébániatemplom 1901.
 • Rózsák tere 1. sz. Volt Protestáns Országos Árvaház, ma a Magyarországi Evangélikus Egyház Budapesti Kollégiuma.
 • Rózsák tere 2. sz. Volt szegényház, ma Erzsébet kórház. Az eredetileg egyetlen szárnyból álló épületet 1877-ben és 1882-ben Czigler Győző tervei alapján oldalszárnyakkal bővítették.
 • Rózsák tere 6–7. sz. Volt Óvónőképző Intézet, ma egy kisebb részében a Gróf Brunszvik Teréz Óvoda, nagyobb részében pedig a Nikola Tesla Szerb Tanítási Nyelvű Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium működik, 1887-ben újabb szárnnyal bővült az épület.
 • Rózsák tere 8. sz. Árpád-házi Szent Erzsébet-plébánia.
 • Rózsák tere 9–10. sz. Volt római katolikus, ma görögkatolikus templom és plébánia 1881. Eredetileg Erzsébetváros plébániatemplomának épült, de miután a tér közepén a nagy templom felépült, 1905-ben átadták a görögkatolikus egyháznak, ezzel megnyílt a főváros első görögkatolikus temploma, Roskovics Ignác ikonosztázával.

 

Széll Kálmán tér

A Széll Kálmán tér Budapest és a budai oldal egyik legforgalmasabb közlekedési csomópontja.

A teret 1929-ben nevezték el Széll Kálmánról, Magyarország egykori miniszterelnökéről, majd 1951. november 9-én lett Moszkva tér a neve. 2011. május 12-én a Fővárosi Közgyűlés 2011. április 27-i döntése értelmében ismét visszakapta korábbi nevét. 1938 és 1941közt építették ki jelentős forgalmi csomóponttá.

A tér 2015. január 12. és 2016. május 10. között teljesen megújult, közlekedési rendszere, építészeti arculata letisztultabb képet kapott.