Állatkert Budapest

 

A Fővárosi Állat- és Növénykert, amelyet szinte mindenki csak „Állatkert” néven ismer, az év minden napján várja a látogatókat. A fővárosban, a Városligetben található csodálatos parknak az Állatkerti útról nyílik a főbejárata. Magyarország legrégebbi, valamint a legnagyobb gyűjteménnyel rendelkező állatkertje. 1886-ban nyitotta meg kapuit, és az 1950-es évekig az ország egyetlen állatkertje volt. Napjainkra Magyarország egyik leglátogatottabb és legközkedveltebb intézményévé vált. Évente több, mint egymillió látogatót fogad. Nem csak a hazai közönség számára népszerű a fővárosi állatkert, hanem a külföldi turisták is gyakran megfordulnak itt. Fő tevékenységi köre elsősorban a természetvédelem, a természetközeli szabadidős programok biztosítása, de fontos szerepet kap az oktatás, valamint a tudományos kutatás is. A kulturális örökség védelme és gazdagítása is szerepel célkitűzései között.

A világ egyik legrégebbi állatkertje, és ezzel együtt a világ vezető állatkertjei között tartják számon. A történelmi jellegű, műemléki környezetben, korszerű elhelyezési feltételek mellett közel 900 különböző állatfajjal találkozhat a közönség. A Budapesti Állatkert hagyományosan nem pusztán az állatokról szól, hiszen a páratlan környezet önmagában is hamisítatlan kulturális értéket képvisel. Az állatkert területén található szobrok, és az évszázados műemléki állatházak olyan egyedi és minőségi környezetet nyújtanak, amellyel nem sok állatkert büszkélkedhet a világban. A nagy világ minden tájáról láthatnak itt állatokat. Az őshazájukban sajnos ritkának számító és különösen veszélyeztetett fajokból is találhatók különleges állatok, amelyeknek a szakszerű gondoskodás által, jó része rendszeresen szaporodik. Éppen ezért több helyen is lehet látni kisállatokat, kölyköket, fiókákat. Amikor újszülött érkezik az állatkertbe, azt mindig bejelentik, hogy ezzel is vonzóbbá tegyék a látogatást a közönség számára. Több olyan bemutató helyet is kialakítottak, ahol be lehet menni az állatok közé, és meg lehet őket például simogatni. A fővárosi állatkertet nemcsak az állatok miatt érdemes meglátogatni, hanem a szépen gondozott parkban több, mint kétezer különböző gyönyörű növényfaj pompázik.

A látogatókat az állatokon és a növényeken kívül más különleges élmények is várják. Az „Állatok akcióban” címen különböző bemutatókon nézhetik meg a betanított állatok produkcióit, valamint izgalmas látnivalót kínálnak a különféle látványetetések is. Az állatkert területén található étterem, cukrászda, büfék és játszóterek is, amelyek még színesebbé és izgalmasabbá teszik a látogatói élményeket.

Rendszeresek a kulturális programok, koncertek, kiállítások is, így az Állatkertben nem lehet unatkozni. Minden nap több különböző program várja a látogatókat, időjárástól függetlenül akár beltéren, akár kültéren egyaránt. 2018 decemberében nyitotta meg kapuit a Cápasuli a Holnemvolt Vár területén, ahol kölyök cápákkal, rájákkal, valamint más különleges vízi élőlényekkel is találkozhatnak a látogatók. Érdekes kisállatok, fantasztikus állatközeli élmények, mesés kalandok és izgalmas, önfeledt játék vár a gyerekekre és a játékos felnőttekre egyaránt. A Varázshegy csillagterében egész nap 3D-s filmeket vetítenek, és lehetőség nyílik kipróbálni a 4D-s szimulátort is. A Patakatlanba visszatértek a tevék, az állatsimogatóban szelíd szarvasokat és kecskéket lehet etetni, de csak és kizárólag az erre a célra megvásárolható Zoo csemegével, amellyel az állatok egészségét biztosítják. A Majorságban tarka-barka bocikkal, rackákkal és malacokkal is találkozhatnak a látogatók.

A Hetedhét Palotában hét mesés történet csodás világában kalandozhatnak a bátor felfedezők, ahol a rejtélyek megfejtésével lehet beteljesíteni az izgalmas küldetést. A Mesterségek Udvarában bárki kipróbálhatja a pék, a cukrász, vagy a papírmerítő mesterség csínját-bínját. „Régies szelfit” készíthetnek a nosztalgia fotó műteremben, ahol a régi korok ruháit felöltve kattinthatnak egyet, százéves felvételek stílusában. A vidám hangulatot és a szédülés élményét a körhinta biztosítja.

A kulturális programok keretében kerül megrendezésre minden évben a Zenés Állatkerti Esték koncertsorozat. Az állatkertben felcsendülő igényes muzsika az ezredforduló óta több ezer zene kedvelőt csalogat a nyáresti koncert élményre, amely egy kiváló alkalmat nyújt az állatkert naplemente utáni világának a felfedezésére egy könnyű séta kíséretében.

Az egész éves nyitvatartás szezononként változik:

Januárban és februárban minden nap: 9:00-16:00 óráig várják a látogatókat. Az állatházak és a Varázshegy pedig 10:00-15:30-ig van nyitva.

Márciusban:

 • hétfőtől-péntekig 9:00-17:00
 • szombat, vasárnap és ünnepnapokon 9:00-17:30.
 • Az állatházak és a Varázshegy hétfőtől-péntekig 10:00-16:30, szombat, vasárnap és ünnepnapokon 10:00-17:00

Áprilisban:

 • hétfőtől-péntekig 9:00-17:00
 • szombat, vasárnap és ünnepnapokon 9:00-17:30.
 • Az állatházak és a Varázshegy hétfőtől-péntekig 10:00-16:30, szombat, vasárnap és ünnepnapokon 10:00-17:00

Májustól augusztus végéig:

 • hétfőtől-péntekig 9:00-18:00
 • szombat, vasárnap és ünnepnapokon 9:00-19:00.
 • Az állatházak és a Varázshegy hétfőtől-péntekig 10:00-17:30, szombat, vasárnap és ünnepnapokon 10:00-18:30

Szeptemberben:

 • hétfőtől-péntekig 9:00-17:30
 • szombat, vasárnap és ünnepnapokon 9:00-18:00.
 • Az állatházak és a Varázshegy hétfőtől-péntekig 10:00-17:00, szombat, vasárnap és ünnepnapokon 10:00-17:30

Októberben:

 • hétfőtől-péntekig 9:00-17:00
 • szombat, vasárnap és ünnepnapokon 9:00-17:30.
 • Az állatházak és a Varázshegy hétfőtől-péntekig 10:00-16:30, szombat, vasárnap és ünnepnapokon 10:00-17:00

Novemberben minden nap: 9:00-16:00 óráig várják a látogatókat. Az állatházak és a Varázshegy pedig 10:00-15:30-ig van nyitva.

Decemberben minden nap: 9:00-16:00 óráig várják a látogatókat. Kivétel a december 24 és december 31, mert ezeken a napokon 9:00-13:00 óráig várnak mindenkit. Az állatházak és a Varázshegy pedig ezen a két napon 10:00-12:30-ig van nyitva.

A jegyárak:

 • Felnőtt jegy: 3300.- Ft
 • Gyermek jegy: 2200.- Ft (2-18 éves korig, a gyermekek 14 éves kor alatt csak felnőtt kíséretében látogathatják az állatkertet)
 • Diákjegy: 2500.- Ft (csak érvényes diákigazolvány esetében)
 • Szenior jegy: 2500.- Ft (65 éves kor felett)
 • Családi jegy: 8000.- Ft (két felnőtt és egy 18 éves kor alatti gyermek részére)
 • Kiegészítő gyermekjegy: 2000.- Ft (családi jegyhez minden további gyermeknek)

 

Az Állatkerti belépők érvényesek a Holnemvolt Vár területére, valamint a Pálmaházba és az Akváriumba is! A jegyekre nyújtott különféle kedvezmények nem vonhatók össze. A kedvezményes jegyek igénybevételéhez a kedvezményre jogosító igazolvány felmutatása minden esetben szükséges.

A Fővárosi Növény és Állatkert egész évben minden nap várja a kedves látogatóit.