Budapest időjárása

Budapest sokévi átlagos havi középhőmérsékleteit tekintve elmondható, hogy a leghidegebb hónap a január, míg a legmelegebb a július. Az évi közepes hőingás 21,9 °C.

Budapest átlagos évi csapadékösszege 516 mm, két esősebb (kora nyár és késő ősz), és két szárazabb időszak (tél közepe-kora tavasz és kora ősz) váltja egymást. A legkevesebb csapadék február-márciusban hullik, a legcsapadékosabb hónapok pedig – nagyjából kétszer akkora összegekkel – a május-június.

Budapesten a napsütéses órák éves összege átlagosan 2010 óra, de évről évre nagy változékonyságot mutat. Megfigyelhető a napfénytartam jellegzetes évi menete, a nyári hónapokban van a maximuma (havi 250-280 óra), míg november-január időszakban a minimum (havi 60-70 óra).

Budapest a mérsékelt öv alatt helyezkedik el, (nedves) kontinentális éghajlatú város, az éves középhőmérséklet 11,0 °C. A július a legmelegebb hónap, a havi középhőmérséklet ekkor a 21 Celsius fokot is megközelíti. Az eddigi legmagasabb hőmérsékletet (40,7 °C) 2007július 20-án regisztrálták. A leghidegebb hónap január, ilyenkor az átlagértékek -1,6 °C körül alakulnak. Az eddigi legalacsonyabb hőmérsékletet (-29,3 °C) 1987január 13-án mérték. Az utolsó tavaszi fagy átlagos határnapja április 15. A napsütéses órák száma évi 2040 óra.  A csapadékmennyiség éves átlaga 516 mm, a legcsapadékosabb hónapok a június és a november. A Dunán leggyakrabban két árhullám vonul le, az egyik tél végén (jeges ár), míg egy második nyár elején (zöldár). Budapest szélvédett főváros, ami a Kárpátok, illetve a Dunántúli-középhegység vonulatainak köszönhető. Az uralkodó szélirány északnyugat-délkelet irányú. Az őszi és téli időszakban gyakori a szélcsend, emiatt a ködképződés.

Budapest időjárása tavasszal

Az átlagos tavaszi hőmérséklet 18 Celsius fok körül mozog. A március beköszöntével az idő egyre csak javul, 13 Celsius fokról felugrik akár 17 Celsius fokra is. Április az igazi tavaszi hónap, hiszen ekkor a nappalok hosszabbak az éjszakáknál és ilyenkor a napsugárzás is intenzívebb, mint márciusban. Április végén/május elején tapasztalhatjuk az elő nyári időjárást. A csapadékmennyiség ilyenkor általában 2 hetente 6 mm körüli mennyiség, de ez az érték függ a ciklonoktól és a frontoktól is.

Budapest időjárása nyáron

A nyár beköszöntével a fővárosban előkerülnek a párakapuk és a víz standok is. Ilyenkor ez a legjobb módszer a kánikula elviselésére, hiszen a perzselő nap és a forró, néha páradús levegő nem túl kellemes. Az átlagos középhőmérséklet ekkor 35 Celsius fok körül ingadozik. A nyári hónapokban kevés csapadék esik Budapesten, a Duna vízszintje csökken ilyenkor.

Budapest időjárása ősszel

Az őszi hónapok kezdetével a fülledt, forró nyári levegőt felváltja a kicsit hűvösebb szeles légmozgás. Az átlagos középhőmérséklet ezekben a hónapokban 16 Celsius fok körül mozog és nem ritka a 12 Celsius fok sem. Ősszel csapadékosabb az időjárás a fővárosban is, a nyári aszály után jól jön ilyenkor.

Budapest időjárása télen

Az időjárás télen elég zord tud lenni a fővárosban is. A Duna befagy, a tiszta látképet megzavarja a köd. Budapest télen is gyönyörű, ám szeles is. Az átlagos hőmérséklet ilyenkor fagypont körül mozog. A csapadék hó formájában hullik több esetben és a hideg időnek köszönhetően napokig megmarad a hó. A zord időjárás ellenére sokan töltik a havas, hangulatos parkokban a szabadidejüket, hiszen ilyenkor nagyon tiszta, friss a levegő és kevesebb a baktérium is. A télből kifelé haladva pedig a Duna vize emelkedik jégtömbök olvadása során.