Budapest, Magyarország fővárosa és egyben a legnagyobb városa is egyaránt. Minden nap nyüzsgő, pezsgő élettel, rengeteg látnivalóval, csodálatos történelmi és kulturális múlttal rendelkezik. Egyre közkedveltebb a turisták körében, és hazánkban is vidékről is egyre gyakrabban látogatják a fővárost a különböző fantasztikus és színes, színvonalas programok kínálata miatt is. Számos állandó program mellett, amelyet az év minden napján látogathatnak, megnézhetnek, kipróbálhatnak és átélhetnek a látogatók, fesztiválok, kulturális programok és más egyedi időpontban megrendezésre kerülő programok közül is választhatnak. 

Szinte lehetetlen minden budapesti programot rendszerezni, viszont a teljesség igénye nélkül felsorolunk néhányat, hogy milyen stílusú lehetőségek közül válogathatnak a fővárosba látogató emberek. Mindenkinek más az ízlése és egy így is van jól.

Akik családdal együtt jönnek, nekik elsősorban a családi és gyerekprogramok érdekesek. 

Vannak kiállítások, múzeumlátogatások, különböző stílusú koncertek és fesztiválok, ide sorolhatjuk a színházi előadásokat, vagy a budapesti mozik lenyűgözően modern virtuális világát is. A sport rendezvények, a különböző szabadidős programok, a gasztronómiai élmények és a városnézés mellett, lehet kirándulni is, és más speciális programok is várják a fővárosba látogatókat. 

Budapestet ketté szeli az ország legnagyobb folyója, a Duna, amely eleve fantasztikus látványt kínál, ahogy a hidak egymás mögé felsorakozva biztosítják az átjutást Buda és Pest között.

A látvány természetesen a Budai várból, onnan is a Citadella kilátóiból vagy a Szabadság szobortól még jobban fokozhatók, de bármelyik hídon átsétálva is akár nappal, akár pedig az éjszaka csodálatos megvilágításában egyaránt.

A budai oldalról az országház épülete egy elég impozáns látványt kínál, de a pesti oldalról ugyanez elmondható a Gellért hegyről vagy éppen a budai oldalon húzódó Halászbástyáról és a Budai várról egyaránt.

A Hősök tere Budapest talán legszebb történelmi tere, a Városligeti tóval, a csodálatos parkkal és a sétányokkal egyetemben, valamint a Vajdahunyad várral kiegészülve, önmagában is egy kihagyhatatlan program.

Ha már városnézés program, számos kihagyhatatlan látnivalót kínál a főváros, amit megtehetnek akár busszal, akár kishajóval, kinek melyik a szimpatikus. Egyénileg is van rá lehetőség, a főváros kifejlett tömegközlekedési eszközeivel, könnyen és gyorsan eljuthatnak a különböző látnivalókhoz. Bár Budapest nem egy New York méretű város, mégis egy-két nap nem elég a városnéző programokra, szánjanak rá megfelelő időt, ha egész Budapestet szeretnék felfedezni, és minden látnivalót megnézni. A budapest.com oldalon minden fő látnivalóról kapnak bővebb információt.

Nézzünk meg néhány olyan programlehetőséget, amelyet vétek lenne kihagyni, ha a fővárosba érkeznek.

Az „Állatkert”, ahogy mindenki hívja, a Városligetben a Fővárosi Nagycirkusz mellett, a Tropicarium a budai oldalon, az állat és növényvilág szerelmeseinek kínál az év minden napján fantasztikus programokat, kortól, nemtől függetlenül.

Bár Budapestnek nincs tengerpartja, mégis akik megmártóznának, nem maradnak programok és élmények nélkül, hiszen a főváros híresen gazdag gyógyfürdőkben, ezért számos Pazar fürdő közül választhatnak a látogatók.

Érdekes és izgalmas programokat kínál a Csodák palotája, amely a fizika törvényeinek játékos kipróbálására kínál szórakoztató programot, a Láthatatlan kiállításon pedig megtapasztalhatják, hogy milyen a látássérültek világa. 

Budapest területén a fantasztikus természeti adottságainak köszönhetően számos barlangot és kiránduló, túrázó útvonalat is találnak. Emellett Budapest Közép-Európában vezeti a város területéhez viszonyított legtöbb zöldterület arányát, amelyet elsősorban a Budai hegységnek köszönhet.

A Margit sziget, a Normafa, a Városliget, vagy a Kopaszi-gát egyaránt csodálatos természeti látnivaló a főváros területén belül. A János-hegyre a Hűvösvölgyből jó időben libegővel is felmehetnek az emberek, és a fentről a városra táruló panoráma csodálatos látványt kínál a romantikus láblógatás után. Budapest több világörökséggel is büszkélkedhet. A Dunai panoráma és Várnegyed, az Andrássy út a Hősök terével, és a Milleniumi földalatti is ide sorolható.

Budapest rendszeresen otthont ad kisebb és nagyobb koncerteknek és fesztiváloknak, sporteseményeknek, kiállításoknak egyaránt.

A nagyobb koncertek és sportesemények általában a Papp László sportarénában, a Groupama Arénában vagy a BOK csarnokban kerülnek megrendezésre, de rendszeres helyszínek kisebb koncertekre az A38 hajó, a Budapest Park, a Barba Negra vagy a komolyabb zene kedvelőinek a Pesti Vigadó és a Duna Palota vagy a Művészetek Palotája, ahol több kulturális rendezvény is megrendezésre kerül rendszeresen. A fesztiváloktól sem mentes a főváros, minden évszakban rendeznek különböző fesztiválokat.

A gasztronómia és a kultúra kedvelői egyaránt találnak rendszeres programokat ebben a kategóriában. A nagyobb show jellegű kiállítások, legyen szó autó-motor, tuning, lakás, kert, gasztro vagy éppen zenei kiállításokról, a Hungexpo nagyobb pavilonjaiban kerül megrendezésre. A Hungexpo mellett található az Ügető, amely hétvégén lóversenyekkel és más programokkal várja a lelkes látogatókat. 

A színházi előadások kedvelőinek két szabadtéri színpad, a Margit szigeten és a Városmajorban különleges programokat kínál a Nyári Fesztivál keretében, valamint egész évben számos színház várja a főváros minden pontján az érdeklődőket. A kulturális programok keretében meg kell említeni az Operaház fantasztikus hangulatával és előadásaival kínálkozó balett, hangverseny és operák nyújtotta programokat is.

Budapest egy fantasztikus város, kifogyhatatlanul izgalmas és változatos programokkal. A tájékozódásban és a végső döntésben nagy segítséget nyújthatnak Budapest helyszín kiválasztása után a következő weboldalak:

  • programturizmus.hu
  • budapest.com
  • szeretlekmagyarorszag.hu
  • budapest.varosom.hu
  • welovebudapest.com

Jó szórakozást kívánunk minden Budapestre látogatónak.