Azoknak a diákoknak, akik most kezdenek el albérlet után érdeklődni, elég nehéz helyzetben lesznek.
Érdekes, hogy ekkora kereslet lakásokra rég volt, pedig az árak az egekben járnak. Szakemberek véleménye szerint gyakorlatilag nincs olyan ingatlan, amit ne lehetne kiadni napokon belül.
Az ingatlan.com összesítése szerint körülbelül 14000 ingatlan vár kiadásra. Az átlag bérleti díj Budapesten 160ezer forint. Természetesen léteznek olcsóbb kerületek, ilyen például a XXIII, a XX, illetve a XXI. kerület. Míg Soroksáron az átlagos bérleti díj 100ezer forint, Pesterzsébeten és Csepelen átlagosan 120-130ezer forintért találhatunk albérletet.
A belvárosban ennél jóval húzósabb a helyzet: Itt lakásonként 230ezer forint a bérleti díj átaga.
Vidéken jóval kedvezőbb árakon találhatunk albérletet. Debrecenben 100ezer, Szegeden 95ezer, míg Pécsett már 85ezer forint körül már találhatunk kiadó lakást.

Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője azt elemezte, hogy akinek van önereje, azoknak az embereknek sokkal gazdaságosabb ingatlant venni, mert a banki hitelek törlesztői alacsonyabbak, mint az albérletárak.

A térkép bemutatja, átlagosan mennyiért találunk albérletet Magyarországon./ Grafika: Blikk

Ezt a valóságban úgy lehetne bemutatni, hogy 20 évre felvett 15 milliós hitelért 80 ezer forintos havi törlesztőt kellene fizetni.
Az érkező egyetemisták miatt újabb emelkedés várható. Az egyetemvárosok albérletpiaca ilyenkor remek lehetőséget kap, hiszen emellett jelentősen többen keresnek ezeken a településeken lakásokat. Jelenleg Budapesten 70 százalékkal, Miskolcon 60, Pécsett pedig 17 százalékkal nőtt a kereslet.
A leendő bérlőknek tanácsos, hogy kaucióval történjen a lakás nézés, majd ha tetszik, azonnal vegyék ki. Rengeteg fiatalnak az a problémája, hogy teljes lakást nem is, csak egy önálló szobát tudnak fizetni.
Az Oktatási Hivatal közleményei szerint 2019-ben 112 ezren jelentkeznek különböző felsőoktatási képzésekre. Az elmúlt év tapasztalatai azt türközik, hogy egyre több diák vállal munkát iskola mellett, hogy valamiből ki tudják fizetni az albérleti díjukat.

Forrás: Blikk.hu