A gyerekek számára az egyik legélvezetesebb dolog, amikor a családdal vagy a barátokkal, vagy éppen mindkettővel egyszerre közös programon vesznek részt, amelyen mindenki jól érzi magát. Ha a szeretetnyelvekre gondolnak, akkor ezt minőségi időnek hívják. Ez építő és jótékony hatással van a gyerekek kapcsolati rendszerének kialakulására is.

Mindegy, hogy szabadtéri vagy beltéri kikapcsolódásról legyen is szó, a gyerekek minden közös programnak és élménynek nagyon örülnek. 

Nézzünk meg néhány kategóriát, milyen kikapcsolódás vár Budapesten a gyerekekre.

A színházak, bábszínház, mozi, cirkusz, film vagy diavetítések azoknak ajánlott, akik nem annyira a mozgás valódi öröméért indulnak el a gyermekeikkel kikapcsolódni, hanem inkább a passzív szórakozás és a látvány, valamint a virtuális vagy az élő előadások kulturális világát kedvelik. A fővárosban számos gyermek színdarabot tekinthetnek meg, korosztályhoz kiválasztva, és az ajánlat minden héten frissül.

Ugyanez elmondható a Budapest Bábszínház előadásairól egyaránt. A moziműsorok minden csütörtökön új premieres filmekkel bővülnek.

A Fővárosi Nagycirkusz minden évszakban fantasztikus előadásokkal várja a látogatóit, igazi élményt nyújtva minden korosztálynak, de a felnőttek is tátott szájjal figyelhetik a lenyűgöző produkciókat.

 Ezen kívül előfordulhat, hogy hatalmas felállított sátrakban a város különböző pontjain belül, vándorcirkusz előadásokat is megtekinthetnek alkalmanként. Ezeknek az előadásoknak az időpontjairól a különböző hirdetésekből értesülhetnek.

Színház és bábszínház előadásokat még a különböző fesztiválok keretében is láthatnak a gyerekek, amelyek időpontjairól és konkrét programjairól a különböző online felületeken kaphatnak bővebb információkat.

A következő kategória a kiállítás, fesztivál, családi napok. Ezeknek a programoknak a keretében már egészen biztos, hogy minden gyermek korosztály egyaránt megtalálja az ízlésének leginkább megfelelő és hozzáillő kikapcsolódást. Kiállítások az év minden napján látogathatók a fővárosban, bármilyen területről legyen is szó, akik művelődni szeretnének, egy esős, borús napon kiváló művelődési lehetőséget kínál, mivel a kiállítások leginkább fedett térben találhatók.

Egy kiállításról a gyerekeknek általában egy unalmas sétálgatós program jut eszébe, de ma már sok interaktív kiállítás is van, gondoljunk csak az Avatar kiállításra, de az emberi testről szóló kiállítás vagy éppen más izgalmas témájú kiállítás is izgalmas programot kínál az érdeklődő gyerekeknek.

A fesztiválok és a családi napok igazi Kánaán a gyerekek számára, és bár leginkább nyáron kapósak a gyerekek körében ezek a programok a rengeteg játék, sportos mozgás vagy éppen a kóstolások miatt, aktuálisan minden évszaknak megfelelően találnak olyan fesztivált és családi napi programokat, amelyek a hűvösebb időkben is kiváló kikapcsolódást kínálnak az egész családnak. Idesorolhatjuk a manapság oly’ népszerű játszóházakat is, amelyek az év minden napján várják a mozogni és ugrálni, futni, szaladni, bukfencezni vágyó mozgásra éhes gyerekeket. Persze, ha mindezt szabadtéren a jó levegőn tehetik meg, az mindig egy kis pluszt ad az élményekhez.

Akik az aktív mozgás örömére vágynak, azoknak is számos gyerekprogram kínálkozik a fővárosban. A sport és a túrázás, a kirándulás szerelmesei egyaránt megtalálják a kikapcsolódási lehetőségeket. Népszerű kikapcsolódást jelentenek az élmény és kalandparkok, a lézer és Nerf puskás futós-szaladgálós-földön hempergős lövöldözős programok, és ide kell sorolni a paint-ballt is. Ezen kívül az extrémebb sportok kedvelőinek több helyen kínálnak jó magas mászófalakat, a budapesti hegyek pedig a kerékpárosoknak és a túrázni vágyóknak kínálnak kisebb nagyobb kihívásokat. Akik csak kirándulnának egy kellemeset, a budai hegyek és a kisvasút kínál remek szórakozási lehetőséget. Budapesten számos barlang és hegy várja azokat, akik a természetet szeretnék meghódítani. A Libegő, a Hűvösvölgy egyik látványossága, amely a maga egy kilométeres hosszával és 120 méteres szintkülönbségével, 12 perc különleges élményt kínál a lábukat lógatni kívánó gyerekek és felnőttek számára egyaránt.

Nem esett szó még az egyre népszerűbb logikai kikapcsolódásról, mint gyermek program, ez nem más, mint a szabadulószobák. A korosztályokhoz kiválasztott feladatok igazi élményeket kínálnak a gyerekeknek és a felnőtteknek egyaránt, és beleélhetik magukat a gyerekek egy felfedező vagy egy kalandor szerepébe.

Manapság már nem csak nyáron élvezhetik a vízben lubickolást a strandon a gyerekek, hanem a fővárosban a wellness szállodákban az év bármely napján megtehetik ezt egy gyerekprogram keretében.

Természetesen a szezonban minden fővárosi strand tárt karokkal és vízi élményekkel várja a látogatóit.

A teljesség igénye nélkül nézzünk meg néhány állandó gyerekprogram lehetőséget a fővárosban.

Mi más is lehetne az első a listán, mint a Fővárosi Állat- és Növénykert, legnépszerűbb nevén az Állatkert, amely Magyarország legrégebbi és a legnagyobb gyűjteményű állatkertje

A Tropicarium a budai oldal egyik leglátványosabb programja.

Az állatkert bemutatja az édesvizek halvilágát, a trópusok élővilágát és a tengerek hihetetlen fajgazdagságát is, a krokodilok, a cápák, és a ráják egyaránt lenyűgöző látványt biztosítanak, és még a trópusi eső is elered időnként. 

 

 A Láthatatlan kiállítás a Millenáris parkban egy rendkívüli, különleges, interaktív utazás egy láthatatlan világba, ahol teljes sötétségben próbálhatnak meg eligazodni egy vak vezető segítségével, csupán a tapintás, a hangok és az illatok nyomán. Nagyon izgalmas és egyben tanulságos élményt kínál azoknak, akik kíváncsiak a látássérültek világára, hogyan élik a mindennapjaikat. Aki átéli, megértheti majd, milyen érzés az egyik legtöbb információt adó érzékszerv, a szem használata, a látás nélkül élni. Mindenkinek ajánlott egyszer, nem csak gyerekeknek.

„A Csodák Palotája egy fantasztikus fizikai játszóház, ahol több száz különböző kiállított játék segítségével a gyerekek játékosan ismerkedhetnek meg a fizikai jelenségekkel, törvényekkel. Iskolai kiegészítőnek és kedvcsinálónak is kiváló gyerekprogram.

Az Újpesti lepkemúzeum Közép-Európa első, önálló lepkemúzeuma. Az újpesti kertvárosban található ez a múzeum, amelyet maga a gyűjtő, Juhász György a saját otthonában rendezett be. Az elmúlt évtizedek utazásai alatt felhalmozott, korábban csak a kutatók számára hozzáférhető tudományos gyűjteményt most mindenki megtekintheti, aki szereti a szép pillangókat.

A Mini Poliszban a kisebbek kipróbálhatják magukat a nagyok áhított világában. Ez nagyon csábító lehet a számukra, hiszen itt olyan tevékenységekben is részt vehetnek, amelyektől a legtöbbször el vannak tiltva. Melyik gyerek ne szeretne egy ilyen programot. 

A csokoládé múzeumban a vendégek a látnivalók között szó szerint belekóstolhatnak az édes ízek világába is, többféle csokoládé, forró csokoládé, drazsé kínálatából.

 A Gyermekvasutas Múzeum a MÁV Zrt. Széchenyi-hegyi Gyermekvasút és az egykori Úttörővasút tárgyi emlékeinek gyűjteménye. 

A Városliget csodálatos környezetben, csónakázótóval, sok szabadtéri játékkal, többek között egy felújított KRESZ-parkkal várja a látogatóit. A megújult területen új táblákat helyeztek ki, kijavították az úthibákat, és kiépítettek egy lámpás csomópontot is. 

mesemúzeumban „Magyar tündérmese világa” című állandó kiállításban egy szó szerint mesés utat járhat be a látogató. Átkelhet a meseindító üveghegyen, és a próbákat teljesítve, az akadályokat leküzdve eljuthat az áhított „felekirályságig”. 

 Az MTVA látogatóközpontban a látogatás iskolás kortól ajánlott leginkább, ugyanis a gyerekek egy interaktív túrán találkozhatnak olyan híres bábfigurákkal, mint például Süsüvel, a sárkánnyal, Mazsolával és Tádéval, megnézhetik némelyik mese figura jelmezét, és bekukkanthatnak a stúdiókba, ahol ezeket mind felvették. 

A Római Kalandpark legfőbb célja, hogy népszerűsítse a mozgást és kiváló lehetőséget biztosítson a tartalmas és sportos kikapcsolódásra, akár családok, baráti társaságok, és sok gyerek számára. Van itt pingpong, foci, röplabda, trambulin, kötélpálya, óriási homokozó, és kipróbálhatják a slackline egyensúlyozás művészetét is. 

A Görzenál egy görkorcsolya és szabadidőpark, amely a Duna parton lévő zöldövezeti környezetben található, és a szabadidő, valamint extrém sportok szerelmeseinek kínál élményeket. A görkorcsolya, BMX, gyorskorcsolya, streetball sportokat kedvelők számára lett kialakítva, vagy kikapcsolódásképpen használhatják a gumiasztalt, illetve falat is mászhatnak.

 Az Ability Park a képességek próbája, amely a fogyatékos emberek élethelyzeteit szórakoztató és játékos formában bemutató interaktív élménypark, ahol mindenki feszegetheti a határait. 

Természetesen Budapesten rengeteg a látnivaló és a felfedezésre váró helyek száma is kifogyhatatlan, így akik csak látogatóba érkeznek gyermekeikkel a fővárosba, bizony a bőség zavarával kell megküzdeniük. 

Egy biztos, akik minden gyerekprogramot ki szeretnének próbálni a fővárosban, azok mire a végére érnek a sok programnak, azt veszik majd észre, hogy felnőttek. Viszont a gyerekprogramok sosem érnek véget, még felnőtt korban sem.

Jó szórakozást kívánunk mindenkinek.