Talán, azt túlzás lenne állítani, hogy a kínai vagy az orosz  lakásvásárlók ellepték Budapestet, de az tény, hogy szerepük egyre növekszik.- Írja a Központi Statisztikai hivatal 2018-ra vonatkozó adatai alapján a 24.hu.

 

Budapest egyes belvárosi kerületeiben már a 26 százalékot is eléri a vásárlók között a külföldiek aránya. Eközben azt is megtudhattuk, hogy a főváros egészét tekintve az adásvételek 12 százalékáért felelnek a külföldiek.

A külföldiek körében főként az V., a VI., és a VII. kerület a legnépszerűbb, viszont a kínaiak esetén a magyar “chinatownhoz” közeli VIII. kerületi lakások is elég kelendőek.

A budapesti piacon, leginkább a belső kerületekben tíz vevőből akár 3 is külföldi lehet, ami jelentősen befolyásolhatja az árakat.

Habár 6 éve bezárt a Józsfvárosi piac, a Négy Tigris, az azzal szembeni, ma is működő gyártelep-piac továbbra is kínai, vietnámi, orosz, ukrán és török kereskedők kedvelt helye, ahol a vidéki és keleti kiskereskedők mellett még ma is szép számmal vásárolnak magánemberek. 

A sikeresebb kereskedők és a kínai elit leginkább a budai hegyvidéket, Zuglót és Angyalföldet, esetleg a hatalmas presztízsű belvárost célozza meg.

Hozzáteszik: Mivel az ingatlanok nagy részét vállalkozások vesznek meg, és a statisztikák azt már nem nézik, hogy a cégek nevére vett lakóingatlanok között milyen nemzetiségű cégtulajdonosok állnak.