Melyik klímát válasszam a klímatípusok közül?

Legtöbben a klímatípusok közül az oldalfali split klímát ismerik. Talán azért, mert ez a leginkább elterjedt kialakítás. Ugyanakkor a klímáknak a többféle kialakítása létezik, így sokféle speciális igényt is ki tudnak elégíteni. A jó választáshoz érdemes mindegyik típust röviden megismerni.

 

Monoblokk klíma

Mindent egy dobozban. Ilyen klímatípusok közé tartozik pl. az ablakklíma és a mobil klíma is. Előnye, hogy nincs szükség csövezésre, kis szereléssel megoldható a bekötése. Gyorsan kiszedhető és áttelepíthető. Ugyanakkor hátránya, hogy általában alacsony a hatásfok és magasabb a zajszint, valamint az elhelyezését bonyolítja, hogy a falba, vagy nyílászáróba be kell építeni. Elsősorban olyan helyeken alkalmazható, ahol nincs lehetőség a kültéri egység elhelyezésére, Pl. műemlék épületeknél.

 

-Split klíma

A klímatípusok közül a split klíma összefoglaló néven azokat a berendezéseket jelenti, amelyeknél a beltéri és a kültéri hőleadás különálló egységben történik és a két egység között a hűtőközeget csövekben keringeti. A kültéri egység szinte minden esetben nagyon hasonló csak az a kérdés, hogy egy kültérihez hány darab beltéri csatlakozik. Ugyanakkor a beltéri egységek között jelentős eltérések vannak és többféle klíma igényre nyújtanak megoldást.

 

–Parapet klíma


Ablak alatt függőlegesen vagy a mennyezeten vízszintesen is elhelyezett split klíma beltéri egysége. Elsősorban tetőterek vagy más speciális helyiségek kiváló hűtési-fűtési megoldása, ahol a klímatípusok beltéri egysége nem helyezhető el a mennyezeten vagy az mint leggyakrabban, az oldalfalon.

 

-Mennyezeti kazettás klíma

Álmennyezetbe építhető beltéri egységgel rendelkezik, melyből alig látszódik valami. Nagy légterű irodák, üzletek nagy teljesítményű berendezése.

 

 • Oldalfali klíma
  A leginkább ismert és elterjedt klíma megoldás. A helyiség oldalfalára kerül felszerelésre, a plafon alatt. Nagyon sokféle külsővel készül, számos nagyszerű funkcióval. A legtöbb klíma igény az oldalfali split klímával megoldható.

 

Klímatípusok választási szempontjai

 

Klímatípusok teljesítménye

A klímatípusok választásakor a helyes teljesítmény meghatározása kulcsfontosságú. Az általánosságban elfogadott számolás, hogy minden négyzetméterre 0,1 kW klíma-hűtőteljesítmény szükséges. Pl. 25 m2-es szoba esetében – 2,5 kW-os klíma megfelelő lehet, átlagos szobát feltételezve, átlagos használattal. Valójában a helyiség alapterülete csak egy adat, ami számít. A megfelelő klíma kiválasztásához valójában figyelembe kell venni még, a belmagasságot, az ablakok felületét és fekvését, a helyiség használati szokásai, hányan használják a helységet, és az épület hőszigetelést is, hogy csak a legfontosabbakat említsem.

 

A klíma lelke a kompresszor

A klíma lelke a kompresszor, aminek élettartama korlátozott. Az egyes típusok között jelentős különbségek lehetnek hatékonyságban és élettartamban egyaránt. A klíma ára, műszaki adatlapja és a forgalmazó által vállalt garancia hossza sok esetben jó támpont lehet. Az ár a klímák esetében is többnyire tükrözi a minőséget és a várható élettartamot. Érdemes az inverteres megoldást választani. Ez ugyan többe kerüld, de az alacsony áram fogyasztása miatt, akár 1 – 2 nyár alatt behozhatja az árát.

 

Klímatípusok zajszintje

A különféle klímatípusok minden esetben adnak ki hangot működés közben. Ennek mértéke azonban jelentősen eltérhet egyes klíma-modellek esetében. Célszerű vásárlás előtt kipróbálni a bemutatóteremben, de a műszaki adatlapon leírtak is sokat mondanak. Ha önnek fontos, hogy a klíma hangja ne zavarja a munkában vagy a pihenésben, mindenképpen halk berendezést válasszon. H a zajszint 30dB alatt van, az már egész jó, 25dB alatt pedig kiválónak mondható.

 

Klímatípusok garanciája

A minőségbeli kérdések a legvitatottabb kategóriába tartoznak, hiszen többnyire csak tapasztalat útján lehet eldönteni, hogy melyik berendezés mennyire megbízhatóan és színvonalasan végzi a dolgát. Ugyanakkor nagyon jó támpont a klíma garancia idejének figyelembevétele. A minőségi klímákra legalább 5 évet ad a gyártó, de nem ritka a 10 év garancia sem.

Nagyon fontos kérdés, hogy még vásárlás előtt pontosan tisztázzuk, ki milyen esetekben és milyen feltételekkel vállalja a garanciát. Könnyen probléma lehet akkor, ha más a klíma forgalmazója, és más az, aki beszereli, vagy karbantartja. Ilyen estekben gyakran előfordul, hogy meghibásodás esetén a forgalmazó a szerelőre, a szerelő pedig a forgalmazóra mutogat, gyári hibára hivatkozva.

A legjobb megoldás, ha a forgalmazó végzi el a beszerelést és a karbantartást is. Így bármilyen probléma esetén egy kézben van a megoldás.

Szintén nem javasolt a telepítés helyétől nagy távolságra lévő üzletből vásárolni klímát, bármilyen csábító is az ára, illetve olyan helyről, ahol nem tudják biztosítani a szakszerű telepítést, karbantartást és a garanciát.

Alap / extra / kényelmi funkciók

Ez az a pont, amiben szintén nagyon sokféle lehetőséget kínálnak a gyártók és gyártónként is eltérő minőségben, kivitelben. Vegyük sorra a hűtés és fűtés funkciók mellett a legfontosabb egyéb funkciókat.

 

 • Kihelyezett hőérzékelés (Follow me): Ebben az esetben a klíma a távirányítóba helyezett érzékelőn keresztül méri a hőmérsékletet és ennek megfelelően is szabályoz. Jelentőségét akkor érthetjük meg, ha a távirányítót oda helyezzük a helyiségben, ahol a kívánt hőmérsékletet szeretnénk elérni.
 • Időzítő: A klíma automatikus be-, illetve kikapcsolását szabályozhatjuk ezzel a funkcióval egy egyszerű előreprogramozás után.
 • Temperálás: Fagymentesítő funkció, nem engedi a helyiség hőmérsékletét 10˚C alá süllyedni. Ez előnyös lehet nyaralók vagy más, ritkán használt helységek fűtésénél.
 • Páramentesítő: A levegő páratartalmát csökkenti anélkül, hogy a hőmérséklet jelentősen változna.
 • Meleg indítás: Fűtési üzemmódban a klíma addig nem kezd levegőt befújni, amíg a beltéri hőcserélő fel nem melegedett. Ezzel elkerülhető a hideg levegő befújása, a huzathatás.
 • Éjszakai üzemmód: Az éjszakai üzemmódban, alkalmazkodva a csökkent igényekhez, a klíma automatikusan növeli (hűtéskor) vagy csökkenti (fűtéskor) a beállított hőmérsékletet. Ennek köszönhetően jelentős energia-megtakarítás érhető el.
 • Mozgásérzékelős vezérlés: A berendezés egy mozgásérzékelő segítségével érzékeli, ha a helyiségben tartózkodik, így normál teljesítménnyel dolgozik, de ha a helyiség üres lesz, akkor átvált alacsonyabb teljesítményre. Ezáltal a klíma energiát spórol meg.

 • Higiénia, levegő tisztítás: Ma már a jogosan elvárt funkciók közé tartozik az, hogy a klíma ne csak keringesse, hűtse, vagy fűtse, de meg is szűrje a levegőt. Egyes gyártók ezen fejlesztései már olyan nagy mértékűek, hogy a klíma akár baktérium-, illetve pollenmentes levegőt is képes biztosítani. Ehhez különféle szűrők és bevonatokat alkalmaznak. Ilyen a plazmaszűrő, az UV-lámpás fertőtlenítő, a Golden Fin bevonat, a Silver Ion, vagy az aktívszenes szűrők, hogy csak néhányat említsek. Ezeknek a funkcióknak a leírását minden esetben megtaláljuk a termékkel kapcsolatos leírásokban.

Úgy gondolom, hogy minden szempontot figyelembe kell vennünk a klímaválasztáskor, és kikérhetjük szakember véleményét is.