Budapest bábszínház

 

A Budapest Bábszínház a Világörökség részének nyilvánított Andrássy út közepén található, egy 100 évnél régebbi történelmi múlttal rendelkező nyolcemeletes műemlék épületben. A Budapest Bábszínház, Közép-Európa legnagyobb bábszínháza. Színvonalas gyermekműsorok mellett felnőtt előadásokat is játszik, amelyek méltán tették híressé Magyarországon és külföldön egyaránt. A Budapest Bábszínház elsődleges célja, hogy minden gyermek korosztály számára olyan maradandó, sokrétű esztétikai élményeket nyújtó előadásokat játsszon, amelyekkel segítik a gyermekek kulturális tudását, és fejlődését egyaránt, például a Mozgató program keretében. A bábszínház saját társulata három játszóhelyen játszik a gyermekeknek és a felnőtteknek egyaránt bábelőadásokat. A Nagyszínpad befogadóképessége 400 fő, amelyben egy hagyományos elrendezésű, függönnyel ellátott nagyszínházi térben tartják az előadásokat. Itt főként látványos díszlet elemekkel tarkított, sokszereplős előadásokat tartanak. Az Ország Lili stúdió egy kisebb mobil elrendezésű színházterem az épület negyedik emeletén, amelynek 100 fő a befogadóképessége, így inkább kedves, barátságos, meghittebb előadásokat láthatnak ebben a teremben a gyerekek és felnőttek egyaránt. A Kemény Henrik terem a legkisebb, amelynek befogadóképessége 40 fő. A terem előnye, hogy változtatható az elrendezése, ahol a nézők leginkább szőnyegeken, párnákon ülnek, vagy éppen a mozgatható lépcsősoron kialakított nézőtéren foglalnak helyet. Itt a legkisebbeknek szóló előadások kerülnek elsősorban műsorra, hiszen a legtöbb esetben a kisgyerekek legelső színházi élménye egy bábszínházi előadás. A Kemény Henrik terem egy új játszóhely, amely a Vörösmarty utca 31 szám alatt található. Fontos tudnivaló, hogy a terem minden esetben az előadás előtt csak 15 perccel nyitja meg kapuit a közönség számára.

A Budapest Bábszínháznak folyamatosan több, különböző bábjáték is szerepel a kínálatában. Gyermekek számára a híres magyar mesék igényes feldolgozása mellett az európai mesekincs legnépszerűbb történetei is folyamatosan színre kerülnek. Egy kis ízelítő a kínálatból:

  • A csillagszemű juhász
  • Diótörő
  • János Vitéz
  • Ludas Matyi
  • Boribon és Annipanni
  • Holle Anyó
  • Háry János
  • Nyúl Péter
  • A varázsfuvola
  • Szegény Dzsoni és Árnika

A színház felnőtteknek is kínál különböző előadásokat. A bábszínház kínálata természetesen folyamatosan változik, megújul, így érdemes az aktuális előadásokra minél hamarább jegyet foglalni.

A Nagyító bábszínházi esték, amelyek egy kísérőprogrammal is szolgálnak, csak felnőtteknek, az előadások megtekintésén túl, egy, az előadással kapcsolatos beszélgetésre, valamint a darabban felmerült kérdéseken való közös gondolkodásra és játékra invitálja a közönséget. A Nagyító programokhoz kapcsolódó előadások között található: A vihar, A képzelt beteg, Semmi, A Hétfejű Tündér, vagy A csomótündér. A Bábszínház 7x keretében pedig minden hónap utolsó szombatján, 17 órától kiderül, hogy hány keze van egy bábszínésznek, mi történik a paraván mögött, és minden olyan érdekesség, amit a néző tudni szeretne a bábszínházról, de soha nem merte vagy nem volt alkalma eddig megkérdezni. Hét különböző előadás keretében egy interaktív bevezetés a bábművészet rejtelmeibe.

Természetesen a kortárs gyerek- és ifjúsági irodalom legnépszerűbb műveivel is találkozhatnak. 2010-ben elindult a BÁBU Fesztivál, amelynek célja az első nap óta változatlan. Elhozni és megmutatni a hazai, valamint a határon túli államilag támogatott és független bábszínházak izgalmas, és új utakat kereső előadásait a fővárosba. Évről-évre egyre színvonalasabb előadásokat láthatnak, amelyeknek egy része új, friss bemutató, olyan előadók, társulatok is szerepelnek a műsoron, akiket először ezen a fesztiválon láthatnak a fővárosi nézők.

Egy másik rendezvényen, amelyen 2014 óta március 21-én a Bábszínházi világnapot ünneplik, minden évben szokatlan produkciókkal, különleges helyszíneken, egyszeri és megismételhetetlen akciókkal készülnek a közönség számára. Az Operaháztól a budai várig, vagy a Széchenyi fürdőtől a BKV hajójáratáig, különleges eseménysorozattal igyekeznek ráirányítani a figyelmet a magyar nyelvű bábművészet, annak sokszínűségére, intézményeire és független társulataira. A célja, hogy a figyelmet a régóta pályán levők és a legfiatalabb generáció egyaránt megkapja. A Budapest Bábszínház kezdeményezésére a magyar nyelvű bábosok határon innen és túl közösen ünnepelnek ezzel a nagyszabású eseménysorozattal. Március 21 tehát nem csak a meteorológiai tavasz kezdete, hanem a bábszínház ünnepe is egyben. Ezen a napon tehát a különleges helyszíneken, a bábszínházak falain kívül is bemutatják tudásukat a hivatásos és független társulatok, a nagy hagyományokat őrző amatőr csoportok, valamint az oktatási intézmények és a szakmai szervezetek is.

A Budapest Bábszínház www.budapestbabszinhaz.hu weboldalán a jegyvásárláson át, minden fontos információt megtudhatnak az aktuális előadásokról, programokról, a jegy vagy bérletvásárlás menetéről, a bábszínházról és a társulatról egyaránt.

A Budapest Bábszínház idén 2019-ben ünnepli a 70. születésnapját. Ennek kapcsán egy kis történelem: 1949 szeptemberében a Mesebarlang nevű együttesből alakult meg az Állami Bábszínház. 1992-től változtatták meg a nevét, a mostani Budapest Bábszínház névre, és azóta is ezen a néven folytatja az intézmény a tevékenységét. A Jókai téri épület ekkor került a Kolibri Színház tulajdonába. Kezdetben még csak kizárólag gyermekelőadásokat játszottak a bábszínházban, majd 1951-től már felnőtt darabokat is felvettek a kínálatba. 1971-től a Jókai tér 10. szám alatt játszott a színház, majd 1976 decemberében költöztek vissza a régi színház helyén felépült épületbe.

Mindenkinek kellemes szórakozást kívánunk a Budapest Bábszínház programjain.